maanantai 3. helmikuuta 2014

Haaste 1: Vihannesviikko

Elämässä kohdatut haasteet tekevät rutiinienkin tekemisestä mielenkiintoista. Haasteita voit kohdata työelämässä, urheillessa, tai elämässä ylipäänsä. Tärkeää kuitenkin on, että pystyt selättämään sinulle annetut haasteet. Mikäli teet haasteita tavoitteiden muodossa, on tärkeää, etteivät ne ole liian vaikeita. Uutena vuotena asettamani lupaukset ovat edelleen voimassa (jopa karkkilakko), mutta tehdään tästä vuodesta mielenkiitoisempi lisäämällä kuukausittain vaihtuvat haasteviikot. Helmikuun haasteviikko on: "vihannesviikot!" 

 

 

Vihannesviikko, siis mikä? Miksi?


Aiemmin tänä vuonna Suomen valtion ravitsemusneuvottelukunta antoi uudet suositukset väestön ravinnon saantiin (löytyvät täältä). Muutamia muutoksia edellisiin suositukseen löytyi raportista, kuten syö vähemmän suolaa, punainen liha on pahaksi yms. Vihannesten määrä ei muuttunut, yllättäen. Kannattaa tsekkaa tuo annettu linkki, sieltä löytyy vaikka mitä kivaa.


Nämä edellämainitut uudet kehoitukset saivat minut miettimään jokapäiväisia ruokatottumuksiani. Tuli myös pohdittua samalla millä tolalla ruokapäiväkirjani on. Ruokapäiväkirjani on kuukausien mittaan parantunut siitä mitä se oli aiemmin (vielä kun oppisi merkitsemään aamupainon...), mutta lihaa tulee edelleen syötyä ihan liikaa. Aloin miettimään: "voinko parantaa ruokailutottumuksiani jotenkin, miten se onnistuisi?".


Viimeisen sysäyksen idealle haasteviikoista antoi Iltalehden Fiidin artikkeli, jossa käsiteltiin vegaani ruokailijoita. Siitä lähti idea lähteä kokeilemaan täysin vegaanista ruokavaliota. Innostus oli idealle suuri ja aloinkin juttelemaan ystävälleni, joka on ravitsemuksen ammattilainen. Ideani ei tuntunutkaan enää niin hyvältä, kun alettiin latoa faktoja tiskiin. "Ei maitoa, juustoa, kanaa, kalaa". - kaiken muun ymmärrän, mutta en maitoa. Miksi? Eihän ne vasikatkaan elä, ilman sitä äidinmaitoa. Jos lähdetään leikkimään eläintä, niin tehdään se sitten kunnolla alusta alkaen.


No kuitenkin, ystäväni antoi neuvoja, että kasvisruokailijat voivat käyttää maito- yms. tuotteita. Siitä sitten kehittämään omaa haasteviikkoani, eli "kasvisviikkoa". Sen verran haastetta pitää kuitenkin olla siinä, että liha, kana yms. jää pois. Ainoastaan maitotuotteet ovat sallittuja.

Haaste heitetty!

Haasteviikko alkaa 1 päivä helmikuuta ja päättyy 8 päivä helmikuuta. Voi tosin olla, että SnowRunFest kiireiden vuoksi, haasteviikon päättäminen siirtyy hieman. Snowrunista voit lukea aiemmasta päivityksestä!

Kasvisruuat joita olen ehtinyt jo nyt tekemään, ovat olleet varsin lennokkaita ja idearikkaita. Sinne vaan sekaan kaikkea kivaa ja toivotaan, että syntyy jotain syömiskelpoista. No ei vaan, oikeastihan olen penkonut internetin syövereitä ja löytänyt monia mielenkiintoisia reseptejä. Viikonlopun kasviskokeilut onnistuivat täysin - Maku oli valehtelematta kuin jostain huipputason ravintolan keittiöstä. Olen minä vain niin hyvä kokki (huom tytöt ;)!)

Herkullista... Tulikohan chiliä taas liikaa?

 Tulee olemaan mielenkiintoista kuinka tämä haaste loppuu. Harhaudunko polulta ja maitojunalla kotiin pihvi naamassa, vai tulenko maaliin kuin paraskin kestävyysjuoksija maratonin jälkeen? Aika näyttää kuinka kävi tässä(kin) kokeilussa!

Kasviskokeilu käynnistyi mielenkiintoisesti

Ei mennyt edes kahta päivää, kun palkitseminen hyvästä päätöksestä lähteä kasvislinjalle tuli kirjeen myötä. Onneksi tällä kertaa kyseessä ei ollut lasku, vaan Op-Pohjola päätti palkita minut vapaalipuilla salibandy runkosarjan otteluihin. Olin ilmeisesti ollut yksi onnekkaista, jotka olivat olleet onnettaren suosiossa Facebookissa käydyssä arvonnassa. Jes! Tässähän voisi harkita jopa vegaaniksi ryhtymistä, jos iskisi kultasuoneen unelma työpaikan, tai ison lottovoiton myötä!

Ilmaisia lippuja, jee!

Superbowl

Pakko vielä mainita viikonloppuna käydystä superbowl XLVIII ottelusta. Ruutu.fi tarjosi mahdollisuuden katsoa maksutta kanavia 24H, juuri tämän ottelun alla. Aivan mahtavaa. Jo pelkästään otteluun osallistuvien kahden joukkueen hypetys oli niin suurta, että pakkohan tämä matsi oli nähdä. Denver Broncosien liigan paras hyökkäys vastaan Seattle Seahawksien liigan paras puolustus. Manning vastaan legions of Baboons! Tästä tulee mahtava ottelu, tai niin ainakin luulin...

Kiinnostukseni superbowliin lähti alunperin mainoksista, jotka niittävät maailmanlaajuisesti huomiota ja joihin oikeasti panostetaan. Ne ovat melkeenpä jokainen painonsa arvosta kultaa, niin sanotusti. Kaverini alettua pelata suomen vaahteraliigaa, heräsi minullakin kiinnostus alkaa katsoa otteluita muutenkin, kuin vain superbowlia kerran vuodessa.

Puoliajan iloittelua
(kuvakaappaus ruutu.fi)

Ottellu itsessään oli pienoinen pettymys. Hypetyksen määrään verrattuna, olisi luullut, kahden huippujoukkueen taistelevan kynsin hampain kaikista mahdollisista pisteistä. Toisin kuitenkin kävi. Broncosien ori kaatui haukkojen puolustukseen. Kahdesta joukkueesta ei ollut epäilystäkään kumpi oli parempi. Broncos oli selkeä heittopussi, jota Seahawksit viskelivät mielin määrin kuinka halusivat.

Vielä on Broncosilla taistelutahtoa jäljellä
(kuvakaappaus ruutu.fi)

Ottelun lopputulos ei kuitenkaan jäänyt harmittamaan hirveästi. Olihan väliajalla esiintyneet artistit (kuten esim. red hot chili peppers) jo näkemisen arvoisia. Yleisölläkin riitti energiaa koko ottelun seuraamiseen. Huipputapahtuma. Tapahtuman arvosta kertoo jotain jo se, että kisapäivänä lipuista sai pulittaa tuhansia dollareita, mikäli mieli päästä katsomaan ottelua.

Ottelun lopputulos ei jättänyt jossittelunvaraa Seahawks 43 - Broncos 8

Broncosien fiilikset alkavat jo näkyä.
(kuvakaappaus ruutu.fi)
Peyton manning ja kumppanit oli lyötyjä. Huippuottelu, jossa molemmat joukkueet ainakin yrittivät. Toivottavasti. Haasteita molemmilla joukkueilla tulee olemaan jatkossakin, kuten varmasti meillä kaikilla. Onnea Hawks, tämä blogiposti oli tässä.

The end. Untill next time! Nyt porkkanoiden kimppuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti